معرفی کتاب آتش بدون دود نوشته نادر ابراهیمی
در جلسه آموزشی ۳ اسفند ۱۴۰۲ گروه صنعتی پامین، کتاب آتش بدون دود نوشته نادر ابراهیمی برای همکاران معرفی گردید و قسمتهایی از این کتاب در قالب ویدئو برای همکاران بازخوانی گردید.
شاید نام آتش بدون دود را با سریالش که در سالهای ۵۳ و ۵۴ از تلویزیون پخش میشد به یاد داشته باشید، شاید هم با خواندن این رمان طولانی، روزها و شبهایتان را با داستانی دلنشین گره زدهاید. بهرحال، این اثر داستانی است که نوشتنش سیسال زمان برده و جایزه لوح زرین و دیپلم افتخار بیست سال ادبیات داستانی ایران و جوایز دیگری چون براتیسلاوا، تعلیم و تربیت یونسکو و کتاب سال ایران را برای نویسندهاش، نادر ابراهیمی به ارمغان آورده است. رمان هفت جلدی که در سه کتاب مجزا منتشر شده است و روایتی از زندگی چندین نسل یک خانواده است. در این یادداشت نگاهی به این رمان زیبای ایرانی میاندازیم.
حرف اصلی این رمان عشق است. اما عشق نه از آن نوع معمولی که در دیگر کتابها خواندهایم. عشقی پرشور که غرور و خشونت را هم در درونش میپرورد. در کنار عشق، زبان شاعرانهی نادر ابراهیمی آنچنان زیباییهای ترکمن صحرا را تصویر میکند که میتوان چشمها را بست و خود را آنجا تصور کرد. رویارویی جهل با علم و دانایی هم موضوع دیگری است که این کتاب بازتاب میدهد و نمایانگر اختلاف نظر میان دو نسل است.
رمان آتش بدون دود هفت جلد است. این هفت جلد در سه کتاب و توسط نشر روزبهان منتشر شده است. کتاب اول شامل سه جلد اول، یعنی «گالان و سولماز»، «درخت مقدس» و «اتحاد بزرگ» است. کتاب دوم، جلدهای چهار و پنج، «واقعیتهای پر خون» و «حرکت از نو» را در بر میگیرد. کتاب سوم هم داستان جلد شش و هفت، «تو هرگز آرام نخواهی گرفت» و «هر سرانجام، سرآغازی است» را روایت میکند.
ابراهیمی با درآمیختن شعر و مبارزه، داستان عشق، اسطوره و افسانههای ترکمن صحرا را بیان میکند. این داستان هم مانند آثار دیگر ابراهیمی، زبان شاعرانه او را منعکس میکند و این یکی از ویژگیهای اصلی این رمان است.
نادر ابراهیمی در سالهای ۵۳ و ۵۴ سریالی از سه جلد اول این مجموعه تولید کرد که از تلویزیون ملی ایران پخش شد. داستان با همین عشق آتشین و خشونتبار آغاز شد. به آتش اختلافات دو قبیله دامن زد و در نهایت، با بستن یک پیمان صلح، به پایان رسید. در این مجموعه تلویوزیونی، هنرمندان مشهوری از جمله، مهری مهرنیا، مهری ودادیان، جمشید گرگین، مسعود ولدبیگی و محمدعلی کشاورز به ایفای نقش پرداختند.
این داستان، با تمام آنچه که پیش از این خواندهاید، متفاوت است. اگر به زبان و لحن شاعرانه نادر ابراهیمی آشنا هستید خواندن این اثر برایتان لذت بخش است و اگر مواجههی اولتان است، با تجربهای ناب روبهرو میشوید. در هم آمیختن مسائلی مثل غرور، عشق، دشمنی، مبارزه، جهل، دانایی و … و پرداختن به تمام آنها، تنها از هنرمندان بزرگی چون نادر ابراهیمی برمیآید.
او به خوبی توانسته است مصداقی از این مثل ترکمن در قالب کلمات بسازد: «آتش بدون دود نمیشود، جوان بدون گناه.» این داستان زیبا، که خود روایت عشق اسطورهای ترکمن است، این توانایی را دارد که در لباس جدیدی که نادر ابراهیمی بر تنش دوخته است، مانند قصههای مادربزرگها برای نوهها خوانده شود.
متن معرفی کتاب: صدف کاظمی
بدون دیدگاه